Politiek Velsen gaat aan de slag met huizenplan voor jongeren op voetbalvelden

13 mei 2022 8:00

Robbert Minkhorst - IJmuider Courant © 13-05-2022

Uit de IJmuider Courant van vrijdag 13 mei 2022.

Het initiatief om overbodig rakende voetbalvelden te bestemmen voor huisvesting van jongeren en starters krijgt een vervolg. De Velsense politiek wil een verdere uitwerking zien.

,,Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren’’, schreef Willem Elsschot in zijn gedicht Het Huwelijk in 2010 en op precies die constatering stuitte donderdagavond ook de Velsense gemeenteraad.

,,Ik ben ontzettend jaloers’’, bekende VVD’er Bas Koppes. Want Ap Ras, wiens pleidooi voor jongerenhuisvesting de raad moest beoordelen, kon ’gewoon vrij denken in mogelijkheden’. ,,Wij hebben in de raad vaak te maken met de beperkingen die oppoppen.’’

Daar worstelden dus meer politici mee. Velserbroeker Ap Ras werkte een voorstel uit om in de gemeente Velsen een deel van de voetbalvelden vrij te maken voor jongerenwoningen. Klein, betaalbaar en makkelijk te realiseren, dacht hij, omdat die velden al van de gemeente zijn en clubs volgens hem echt toe kunnen met minder ruimte. Ras denkt maximaal zeven velden vrij te spelen. Volgens hem is de woningnood onder jongeren extra hoog. Betaalbare of geschikte huizen zijn er amper voor ze. Zijn gedachte starterswoningen kosten 175.000 euro.

Te doen
,,Ik doe dit, omdat ik met de jongeren te doen heb’’, lichtte hij zijn pleidooi toe, dat hij vervatte in een burgerinitiatief. ,,Ga nu bouwen. Ga bouwen op voetbalvelden die over zijn. En het is snel geregeld, want het is uw grond. Nogmaals: ga wat doen.’’

Die gedachte wordt collectief omarmd, bleek tijdens de raadssessie over het onderwerp. Tegelijk vrezen partijen voor alle mogelijke belemmeringen. De kosten. Procedures, lopende contracten. Tijd, bevoegdheden.

Daarom durfde een aantal fracties een eventueel huwelijk met Ras’ initiatief nog niet aan te gaan. Vier wilden dat op voorhand al wel: LGV, PvdA, Forum voor Democratie en de ChristenUnie. ,,Ik wil dit verder uitdiepen’’, zei LGV’er Leo Kwant.

FvD-fractievoorzitter Tommy Panis, zelf jongere: ,,Velsen heeft ruim 20.000 jongeren. We huren onszelf de armoede in. Dit is de grootste crisis van mijn generatie.’’

PvdA-raadslid Onika Pinkus vroeg om een onderzoek naar de huidige veldbezetting in Velsen, om zo de aanname van Ras te kunnen staven dat er maar veertien voetbalvelden nodig zijn.

Toezeggen
Dat wilde (demissionair) wethouder Floor Bal wel toezeggen. En hij bood meer openingen, waardoor ook de andere fracties over de streep werden getrokken. Voetbalvelden zijn binnenstedelijk, dan kan er al gauw meer, en kan het ook sneller, maakte Bal duidelijk. ,,Zo proef ik de oproep van meneer Ras ook: we moeten kritisch en creatief kijken naar locaties waarmee we woningbouw zouden kunnen versnellen. Dit initiatief geeft een schwung om dat verder op te pakken.’’

Veldbezetting
Voetbalclubs Stormvogels, SVIJ, V.V. IJmuiden, R K.V.V. Velsen, Waterloo en FC Velsenoord huren allemaal velden van de gemeente. Op één veld na (van Waterloo) zijn ze ook allemaal in gebruik, zegt de gemeente. Maar hoe vaak ze nou gebruikt worden, dat wil de gemeenteraad nu graag weten.

Bron: IJmuider Courant

#GemeenteVelsen #IJmuiderCourant