IJmuiden is de baas

16 oktober 2022 10:00

Voetbal In Haarlem - Zaterdag 15 oktober 2022.

,,VSV staat voor strijd, is mij verteld. IJmuiden staat voor voetbal. Ik hoop dat het voetbal wint vandaag’’, was de voorbeschouwing van IJmuiden-trainer Brian Tevreden. Zijn ploeg won inderdaad, maar IJmuiden moest er zelf ook flink voor strijden. Het werd 2-1.

Voor rust was de thuisploeg oppermachtig. IJmuiden was voortdurend gevaarlijk, met aanvallers als Ozan Kutlu, Julian Jansen en Mathijs Veldman. Laatstgenoemde had al na vier minuten kunnen scoren. Hij controleerde een fantastische pass van Ahmed Othman knap en dwong VSV-doelman Mario Veldt tot een noodzakelijke redding. VSV kon alleen via Justin Kunst een keer van zich laten spreken: hij kopte een corner voorlangs. Verder liet de solide IJmuiden-defensie onder aanvoering van Floyd Hille de Velserbroekers, die overigens best wat basisspelers misten, niet komen.

Het was een kwestie van tijd voor het overwicht van de thuisploeg in cijfers werd uitgedrukt. Na een kwartiertje voetballen vuurde Justin Balm op het VSV-doel. Keeper Veldt liet de bal los, waarna de alerte Julian Jansen beheerst de 1-0 binnenschoot. De 2-0 kwam op naam van Balm. Hij stond op de juiste plek bij een corner en mikte de bal met precisie in de linkerbovenhoek. En het had nog veel erger kunnen zijn voor het onmachtige VSV. Ahmed Othman, rechtsback van beroep vandaag, ‘wandelde’ met de bal aan de voet het VSV-strafschopgebied binnen en kon maar ternauwernood gestopt worden. Een vrije trap van Floyd Hille op slag van rust kuste de bovenkant van de lat.

In de tweede helft was VSV beter bij de les. Jorian Faasen bediende Denzel Meijer op maat, diens inzet verdween net naast. Na een kwartiertje verdiende een fraai schot van Roy Penders een beter lot net over het IJmuiden-doel te vliegen. De mannen van Paul Meinders volhardden in het hanteren van de lange bal richting de spitsen. Maar die werden eenvoudig afgestopt door Hille en Jeffrey Prinsse. De enige keer dat VSV de combinatie zocht was de ploeg wél succesvol. Een snelle aanval over vier schijven eindigde bij Meijer die alleen voor keeper Danny Does niet faalde en de 2-1 liet aantekenen.

De VSV’ers kregen weer geloof en togen massaal ten aanval. Dat leverde zeeën aan ruimte op voor IJmuiden, maar de thuisploeg weigerde daar gebruik van te maken. Mathijs Veldman, Ozan Kutlu, ze kregen dotten van kansen, maar scoren lukte ze niet. Al moet gezegd dat doelman Veldt zich in deze fase ook van zijn beste kant liet zien. In de allerlaatste aanval van de wedstrijd maakte VSV nog bijna gelijk. Weer Meijer, weer op aangeven van Faasen, had dé kans op de 2-2. Maar Danny Does redde zijn ploeg en zorgde voor opluchting bij IJmuiden.

,,Op basis van de eerste helft is dit een volkomen terechte nederlaag’’, was VSV-trainer Meinders realistisch. ,,Het zou belachelijk zijn als we nog gelijk hadden gemaakt.’’ Zijn collega aan IJmuiden-kant prees zich gelukkig met zijn hechte defensie en zijn goed functionerende middenveld. ,,Maar we waren niet scherp voorin. De uitslag had veel groter moeten zijn.’’