DEVO’58, de oude club van André Hazes

DEVO’58, de oude club van André Hazes

5 maart 2023 9:00

Olav - www.indehekken.net © 04-04-2021

De dames van V.V. IJmuiden VR1 moesten op zaterdag 4 maart 2023 in de 3e speelronde spelen tegen DEVO'58. Een bijzondere club.

Hier heb je in een straal van zo’n 500 meter rond het sportpark een molen, een woonwagenkamp, boerenland en flats van het aangrenzende stadsdeel Osdorp. De vereniging bevindt zich in de hoofdstad van Nederland, maar heeft meer weg van een dorpsclub. Verbondenheid heerst hier dankzij de inzet van vrijwilligers. Tussen de grotere clubs op Sportpark Ookmeer speelt DEVO’58 op haar eigen veld 18.

Zo’n zestig jaar geleden wil een groep vrienden uit de Kolenkitbuurt in Amsterdam een voetbalclub oprichten. Dit is het begin voor Door Enige Vrienden Opgericht 1958, beter bekend als DEVO’58. Het team speelt haar eerste wedstrijden op een veld waar doordeweeks nog koeien op lopen. Anno 2021 vind je op deze plek Station Sloterdijk.

DEVO-5-750x563.jpg

Na meerdere verhuizingen in Sloterdijk en Sloten komt de club op Sportpark Ookmeer terecht. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers krijgt DEVO haar eerste kantine. Deze is dan wel van hout, maar eindelijk kunnen de Amsterdammers eens spreken van een echt eigen onderkomen. In 1985 wordt DEVO de hoofdverhuurder van het veld op het sportpark.

Saamhorigheid

Buren DCG en Vlug & Vaardig hebben aanzienlijk meer velden, maar het knusse DEVO is trots huurder van veld 18 op het sportpark. Dit is het enige eigen veld van de club. Het is voorheen het bondsveld van de KNVB geweest, wat inhoudt dat hier belangrijke amateurfinales zijn geweest. Ook de finales van het regionale schoolvoetbal hebben hier plaatsgevonden.

DEVO-2-750x563.jpg

Het veld op Devonello is gelegen in het grote Amsterdam, maar de vereniging wordt eerder getypeerd door de gezelligheid. DEVO kent weinig teams. Enkele jaren geleden bracht een nieuw dameselftal het totaal aantal teams op drie. Inmiddels is dit aantal wel weer wat hoger. De club wordt staande gehouden dankzij fanatiekelingen die zich verbonden voelen met de club. Het vernieuwen van de kleedkamers is bijvoorbeeld mede gelukt dankzij de inzet van supporters en vrijwilligers. Er heerst hier een saamhorige sfeer.

Charme op Devonello

In tegenstelling tot menig andere club in grote steden, hebben ze bij DEVO geen kunstgras. Ook is de contributie met 160 euro een stuk goedkoper dan bij andere clubs in de stad. Dit is ondenkbaar bij verenigingen zo’n tien kilometer verderop bij de Zuidas. Daarbij heeft de kantine van DEVO meer weg van een bruine kroeg, waar je minder voor je biertje betaalt dan elders in Amsterdam.

DEVO-6-750x563.jpg

Bij clubs op hetzelfde sportpark hebben onder andere Rob Rensenbrink, Gregory van der Wiel en Arsenio Valpoort gespeeld, maar DEVO is niet de springplank naar het professionele voetbal. Wel speelde er in de jaren tachtig een andere bekendheid bij de club. Dit was niet zomaar iemand: Amsterdamse legende André Hazes.

Het complex van de club zonder jeugdelftallen wordt gekenmerkt door de Ookmeermolen, die zich pal naast het veld bevindt. De club heeft geen moderne en grote hoofdtribune. Het zijn de houten bankjes aan twee zijdes langs het veld die de charme van het complex laten zien.

Foto’s van Devonello:

DEVO-1.jpg

DEVO-3.jpg

DEVO-4.jpg

DEVO-7.jpg

DEVO-8.jpg

DEVO-9.jpg

DEVO-10.jpg

DEVO-11.jpg

Klik hieronder op de link met het item over DEVO'58:

http://www.devo58.nl/nl/

devo58-logo2x.png

Klik hieronder op de link met het item over DEVO'58:

https://www.indehekken.net/devo58-de-oude-club-van-andre-hazes/

Olav - www.indehekken.nl - © 07-04-2021.

Klik hieronder op de website van In de Hekken:

https://www.indehekken.net

indehekken.png
Bron: https://www.indehekken.net/devo58-de-oude-club-van-andre-hazes/
Delen

Lees meer over:
#vvijmuidenVR1

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!